În perioada 1 August 2023- 31 iulie 2024, Fundația Județeană pentru Tineret Tulcea a susținut Proiectul „ Promovarea bunăstarii în Tulcea ”, finanțat de Corpul European de Solidaritate.
Scopul proiectului a fost acela de a crește interesul public în privința bunăstării personale ca prim pas în promovarea unui stil de viața sănătos. Accentele cheie au fost dezvoltare personală, relaționarea, precum și practicarea unor obiceuri sănătoase. Am tratat teoretic și practic diferite teme din domeniul bunăstării pentru a aduce o schimbare pozitivă durabila. Cultivarea altruismului și a solidaritații, precum și managementul conflictelor și al stresului sunt cateva dintre temele abordate cu efecte pe termen lung în viața de zi cu zi a participanților.
Activitatea 1 : Mindful activity la o ceasca de ceai
Ceremonialul ceaiului are multe în comun cu conceptul de mindfulness care pledează pentru întoarcerea în prezent. Evenimentul a avut scopul de a readuce participanții în momentul actual, prin tehnica bazată pe ceremonialul ceaiului. Cu ghidaj, aceștia au fost initiați spre a savura o cească de ceai folosind diverse percepții senzoriale (olfactive, gustative, tactile).
Activitatea 2 : Training strategii de invatare si managemetul timpului
În apropierea începerii anului scolar, am susținut un training cu scopul de a eficientiza procesul de învățare. Un concept important abordat a fost reprezentat de îmbunătățirea SR (self-regulation) extrem de util în mare parte din domeniile vieții, ce presupune cresterea capacității de a ne îmbunății performanța în orice domeniu pornind de la premisa că în privința inteligenței creierul manifestă o importanta plasticitate. Așadar, participanții au fost încurajați să aprecieze progresul față de propria performanță anterioară, în contrast cu competivitatea promovată în sistemul de invățămant.
Activitatea 3: Strategii de crestere a increderii in sine si public speaking
Evenimentul a reprezentat o continuare a activității din luna precedentă care a întregit imaginea asupra încrederii în sine și a strategiilor care pot fi utilizate cu succes în cresterea acesteia. Prin această activitate participanții au descoperit metode și factori care îmbunătățesc performata și cresc nivelul de motivație spre identificarea resurselor personale. S-au realizat exerciții practice pentru îmbunătățirea tehnicii de a vorbi în public, cât și pentru managementul anxietății.
Activitatea 4: Rolul terapeutic al jocului
Jocul poate avea efecte pozitive asupra psihicului uman. Printre aceste efecte putem numara: scăderea nivelului de stres în burn-out, cresterea gradului de motivație pentru persoanele care se confruntă cu stări depresive, beneficii sociale, respectarea regulilor într-un joc social duce la creșterea gradului de reziliență. În cadrul evenimentului participanții au experimentat jocuri psiho-sociale, jocuri video, jocuri de societate, pentru a fructifica beneficiile prin menționate mai sus, adăugând componenta de educație digitală acestui eveniment.
Activitatea 5: Art therapy pe tema Craciunului
În sezonul cadourilor am realizat o activitate care a avut rolul de a deconecta participanții de la stesul cotidian și de a induce spiritul sărbătorilor de iarna. Arta are efectul de eliberare a unor resurse precum liniste, creativitate, motivație și introspecție ce pot crește încrederea în puterile proprii, capacitatea de a identifica soluții optime la problemele cotidiene. În cadrul evenimentului, participanții mari și mici, au realizat decorațiuni pentru Crăciun, din licheni și materiale sustenabile, reusind asftel inducă bunastare și liniste.
Activitatea 6 : Inteligenta emotionala si altruism
Solidaritatea și altruismul au multe puncte comune, iar inteligenta emoțională s-a dovedit de mare importanta în navigarea provocarilor sociale de fiecare zi. În această sesiune participanții au descoperit strategii de stimularea a solidarității sociale, explicarea unor termeni precum altruism și inteligența emoțională, ghidați de un specialist în domeniul psihologiei.
Activitatea 7 : Tipuri de atasament in relatiile de cuplu
Provocările care apar într-o relație de cuplu sunt nenumarate, parte datorită diferentelor biologice dintre participanții la o relație, dar și datorită discrepantelor socio-culturale care survin în dezvoltarea acestora. În cadrul evenimentului a fost esențială prezența unui specialist în domeniul psihologiei relaționale. Cu ajutorul acestuia și prin exemplificări sau diferite tehnici, participanții au descoperit informații cu privire la tipurile de atasament, cum se recunosc, caracteristici și cum se poate lucra cu acestea.
Activitatea 8 : Despre masculinitate si feminitate
Evenimentul a avut ca scop disecarea conceptelor cu privire la stereoripuri de gen. Participanții au evaluat preconcepții proprii sau sociale legate de gen și au descoperit cum presiunea socială acționează asupra lor, conferindu-le în același timp instrumentele a le putea combate. Discuțiile purtate în cadrul activității s-au axat și pe asteptările socio-culturale asupra persoanelor de gen masculin vs gen feminin, precum și impactul acestora asupra psihicului. În funcție de gen, strategiile de coping specifice pot avea impact favorabil sau nu asupra experienței de viața indivizilor.
Activitatea 9: Terapia prin scris si blogging tips
Adaugând pasiune și cateva ponturi pentru blogging de calitate, actul terapeutic al scrisului se poate transforma la rândul său într-o profesiune. Evenimentul a fost axat pe expunerea beneficiilor artei scrisului asupra psihicului uman precum și tips and triks cu privire la blogging. Cu aceste cunoștințe noi participanți au realizat un exercițiul practic de a scrie o poezie plecând de la un sentiment, iar mai apoi și-au împărtășit experiența reciproc.
Activitatea 10: Psihologia pozitiva si personal branding
Psihologia pozitivă se concentrează pe acțiuni și atitudini care ne permit sa ne axăm pe procesul de îmbunătățire a experienței de viața. Evenimentul s-a bazat pe identificarea punctelor forte ale participanților, puncte strâns conectate cu psihologia pozitivă, reprezentând în același timp baza conceptului de personal branding. Totodată, s-au prezentat tips and triks pentru ca brand-ul propriu să fie atrăgător vizual și autentic, punând accent pe calitațile care ne fac unici și atractivi pe piata forței de muncă.
Activitatea 11: Rolul miscării în managementul stresului
Evenimentul a avut loc în aer liber, în apropierea Lacului Ciuperca. Scopul a constat în a expune și a practica beneficiile miscării asupra organismului și asupra psihicului. Pentru ca evenimentul să aibă un impact mai mare și să fie cat mai benefic, am avut alaturi de noi un instructor de yoga împreuna cu care participanții au practicat o sedința de yoga și au descoperit informații cu privire la beneficiile miscării și meditației pentru a creste nivelul de bunăstare.
Activitatea 12 : Impactul mediului inconjurator asupra psihicului uman
Evenimentul, de asemenea desfășurat în aer liber, a evidențiat relația dintre sănătatea mediului și sănătatea noastra fizică și psihică, precum și modul în care organismul raspunde la timpul petrecut în natura. Activitatea a îmbinat grija participantilor față de sine cu grija față de mediul înconjurator. Astfel, s-a realizat o ecologizare a mediului, dar și o iginenizare a sinelui prin tehnica de meditație a frunzei de aur, folosită pentru eliberarea de gânduri negative.
Prin temele propuse pe parcursul implementării, participanții vor beneficia de pe urma proiectului și după finalitatea acestuia prin exersarea tehnicilor prezentate, în viața de zi cu zi. De asemenea, cu ajutorul diseminării, proiectul va ajunge cu un număr mult mai mare de membri ai comunității tulcene, beneficiând astfel de descoperirea unor modalități prin care se poate crește nivelul de bunăstare.